Queen Noor Civil Aviation Technical College

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam di Jordan menubuhkan sebuah pusat latihan teknikal pada tahun 1973 dengan bantuan ICAO dan UNDP untuk menyediakan lapangan terbang Jordan dengan pekerja yang berkelayakan.

Memihak kepada usaha yang besar dan kecekapan meningkat, Pusat telah diberikan status College lesen untuk mengajar dua program tahun dan anugerah Community College Diploma selain daripada latihan khusus. Pada tahun 1990 College menjadi salah satu ahli pengasas Program TRAINAIR ICAO.

Kolej terletak di kampus sendiri bersebelahan dengan lapangan terbang Amman Marka kira-kira 12 km dari pusat Amman.

Kolej telah dibangunkan untuk memenuhi bukan sahaja keperluan negara tetapi juga berada dalam kedudukan untuk memenuhi keperluan serantau dalam kebanyakan disiplin Latihan Penerbangan Awam. Pada tahun 1998 Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) yang ditubuhkan pusat ICAO Timur Tengah Wilayah Aviation Latihan Keselamatan di Kolej. Memandangkan cabaran besar yang dihadapi oleh sektor pengangkutan udara terutama di rantau ini College bersama dengan MSM telah menandatangani Perjanjian Kerjasama untuk melaksanakan bersama Program Ijazah Executive MBA dalam Pengurusan Penerbangan yang bermula pada Mac 2000.

Pusat Jordan Keselamatan Penerbangan dan Keselamatan telah dirasmikan pada 22 Oktober 2000 di kerjasama dengan American Aerospace Services International Inc. (ASI) untuk menawarkan keselamatan canggih penerbangan, keselamatan, pengurusan krisis dan kursus kawalan risiko, seminar, bengkel dan persidangan.

Terdapat lebih 13900 graduan sejak penubuhan kolej itu, termasuk lebih daripada 2000 peserta dari negara-negara lain.

This school offers programs in:
  • English

Lihat kursus »

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan:

Kursus

A380 Padang Bangun Turbulence

Campus Sepenuh masa July 2019 Jordan Amman

Kursus ini disediakan untuk menjelaskan dengan teliti taraf pemisahan mengenai vorteks bangun dan semula pengkategorian jenis pesawat dalam hal ini. [+]

A380 Padang Bangun Turbulence

ICAO Code: 059

Jangka masa: 3 HARI

Penerangan: Kursus ini disediakan untuk menjelaskan dengan teliti taraf pemisahan mengenai vorteks bangun dan semula pengkategorian jenis pesawat dalam hal ini. Sejak automasi tidak lagi wujud untuk membolehkan kakitangan penerbangan untuk menggunakan matriks pemisahan ini. Sebaliknya kita perlu memahami semua tentang perkara ini dengan melalui ICAO, FAA dan EASA sudut pandangan.

[-]

FPO - Kursus Penerbangan Pegawai Kebenaran

Campus Sepenuh masa Pendaftaran Terbuka Jordan Amman

Kursus ini bertujuan untuk membiasakan peserta dengan pengetahuan yang diperlukan, kemahiran dan sikap untuk permintaan kebenaran penerbangan / pemberitahuan cekap dan berkesan selaras dengan standard kebangsaan dan antarabangsa yang berkaitan yang ditetapkan dan prosedur. [+]

FPO - Kursus Penerbangan Pegawai Kebenaran

ICAO Code: 069

Jangka masa: 1 minggu

Penerangan: Kursus ini bertujuan untuk membiasakan peserta dengan pengetahuan yang diperlukan, kemahiran dan sikap untuk permintaan kebenaran penerbangan / pemberitahuan cekap dan berkesan selaras dengan standard kebangsaan dan antarabangsa yang berkaitan yang ditetapkan dan prosedur.

[-]

Padang pengurus latihan (TMC)

Campus Sepenuh masa July 2019 Jordan Amman

ICAO PLUS Managers Kursus Latihan TRAINAIR (TMC) menangani aspek operasi menguruskan sebuah organisasi latihan penerbangan yang memenuhi standard yang diperlukan operasi, penyampaian latihan dan pengurusan kualiti. Ia akan membolehkan para peserta untuk memohon latihan ICAO garis panduan penilaian organisasi untuk menyediakan organisasi latihan mereka untuk bertemu dan mengekalkan standard operasi dan kualiti untuk pengiktirafan ICAO. [+]

Objektif Pembelajaran: Pada akhir kursus ini, para peserta akan dapat untuk menguruskan pasukan operasi mereka untuk: Mengenalpasti keperluan penubuhan Organisasi Latihan penerbangan; Menilai tahap pematuhan daripada pusat latihan dengan peruntukan ICAO Membangunkan pelan tindakan untuk memastikan pematuhan Organisasi Latihan dengan keperluan antarabangsa yang berkaitan.

Sasaran Penduduk: Orang-orang yang bertanggungjawab untuk menubuhkan, menguruskan, atau mengendalikan sebuah organisasi latihan penerbangan, termasuk semasa dan akan datang Latihan: Pengarah; pengurus; Ketua-ketua jabatan; pengurus operasi.

[-]

PBN - Prestasi Kursus Berasaskan Navigation

Campus Sepenuh masa September 2019 Jordan Amman

Kursus ini menyediakan peserta dengan pandangan Pelayaran Berasaskan Prestasi (PBN) konsep asas dan penggunaannya dalam perancangan dan reka bentuk PBN ruang udara, menurut Piawaian ICAO dan Amalan Disyorkan (SARPs). [+]

PBN - Prestasi Kursus Berasaskan Navigation

ICAO Code: 059

Jangka masa: 7 hari

Penerangan: Kursus ini menyediakan peserta dengan pandangan Pelayaran Berasaskan Prestasi (PBN) konsep asas dan penggunaannya dalam perancangan dan reka bentuk PBN ruang udara, menurut Piawaian ICAO dan Amalan Disyorkan (SARPs).

[-]

Penerbangan kursus bahasa inggeris - elpac

Campus Sepenuh masa July 2019 Jordan Amman

Kursus ini adalah untuk menyediakan Pilots, pengawal trafik udara dan juruteknik penerbangan di seluruh dunia untuk meningkatkan untuk memenuhi keperluan penguasaan bahasa ICAO Inggeris. [+]

Aviation English Course ICAO Code: 029 Tempoh 8 minggu Kursus ini adalah untuk menyediakan Pilots, pengawal trafik udara dan juruteknik penerbangan di seluruh dunia untuk meningkatkan untuk memenuhi keperluan penguasaan bahasa ICAO Inggeris. Kursus ini bertindak balas untuk memenuhi permintaan global. Adalah diketahui bahawa pemahaman dan bercakap Aviation Bahasa Inggeris adalah penting, dan bukan semata-mata untuk memenuhi satu standard baru, tetapi untuk memastikan selamat terbang mana-mana.

THE AVIATION KEMAHIRAN BAHASA INGGERIS TEST / TAHAP 4 - TERDAPAT PADA BILA-BILA MASA PADA KERJA HARI DARI Ahad - Khamis AT 0800- 1300. KOS IS 150 JD - JORDAN DINAR PER UJIAN

[-]

SMS - Kursus Sistem Pengurusan Keselamatan

Campus Sepenuh masa August 2019 Jordan Amman

Kursus ini menyediakan peserta dengan pengetahuan dan kemahiran untuk memudahkan reka bentuk, pelaksanaan dan penyelenggaraan sebuah operasi berkesan Sistem Pengurusan Keselamatan (SMS) untuk memenuhi standard yang ditetapkan dalam ICAO Annex 19 (Pengurusan Keselamatan), ICAO Doc 9859 dan lain-lain bahan-bahan panduan yang berkaitan. [+]

SMS - Kursus Sistem Pengurusan Keselamatan

ICAO Code: 201

Jangka masa: 1 minggu

Penerangan: Kursus ini menyediakan peserta dengan pengetahuan dan kemahiran untuk memudahkan reka bentuk, pelaksanaan dan penyelenggaraan sebuah operasi berkesan Sistem Pengurusan Keselamatan (SMS) untuk memenuhi standard yang ditetapkan dalam ICAO Annex 19 (Pengurusan Keselamatan), ICAO Doc 9859 dan lain-lain bahan-bahan panduan yang berkaitan.

[-]