Queen Noor Civil Aviation Technical College

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam di Jordan menubuhkan sebuah pusat latihan teknikal pada tahun 1973 dengan bantuan ICAO dan UNDP untuk menyediakan lapangan terbang Jordan dengan pekerja yang berkelayakan.

Memihak kepada usaha yang besar dan kecekapan meningkat, Pusat telah diberikan status College lesen untuk mengajar dua program tahun dan anugerah Community College Diploma selain daripada latihan khusus. Pada tahun 1990 College menjadi salah satu ahli pengasas Program TRAINAIR ICAO.

Kolej terletak di kampus sendiri bersebelahan dengan lapangan terbang Amman Marka kira-kira 12 km dari pusat Amman.

Kolej telah dibangunkan untuk memenuhi bukan sahaja keperluan negara tetapi juga berada dalam kedudukan untuk memenuhi keperluan serantau dalam kebanyakan disiplin Latihan Penerbangan Awam. Pada tahun 1998 Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) yang ditubuhkan pusat ICAO Timur Tengah Wilayah Aviation Latihan Keselamatan di Kolej. Memandangkan cabaran besar yang dihadapi oleh sektor pengangkutan udara terutama di rantau ini College bersama dengan MSM telah menandatangani Perjanjian Kerjasama untuk melaksanakan bersama Program Ijazah Executive MBA dalam Pengurusan Penerbangan yang bermula pada Mac 2000.

Pusat Jordan Keselamatan Penerbangan dan Keselamatan telah dirasmikan pada 22 Oktober 2000 di kerjasama dengan American Aerospace Services International Inc. (ASI) untuk menawarkan keselamatan canggih penerbangan, keselamatan, pengurusan krisis dan kursus kawalan risiko, seminar, bengkel dan persidangan.

Terdapat lebih 13900 graduan sejak penubuhan kolej itu, termasuk lebih daripada 2000 peserta dari negara-negara lain.

Lokasi

Amman

Alamat
AMMAN CIVIL AIRPORT - MARKA ASHAMALYEH
Amman, Wilayah Persekutuan Amman, Jordan