Baca keterangan rasmi

Collège des Médecines Douces du Québec ditubuhkan di Montreal pada tahun 1988 . Matlamat kolej ini adalah untuk memberikan pendidikan berkualiti dalam perubatan alternatif yang akan memupuk dialog antara ubat alternatif dan konvensional. AMCC dengan cepat menyedari bahawa pembelajaran jarak jauh akan menjadi aset yang besar kepada banyak pelajarnya. Pada mulanya, Kolej ini hanya untuk penutur bahasa Perancis , tetapi kursus bahasa Inggeris ditawarkan, bermula pada tahun 2000.

Idea struktur pendidikan hidup dalam amalan perundingan dua doktor (salah satunya adalah homeopath), naturopath dan pengarah kolej sebenar, David Bentata, ahli akupunktur dan ahli gabungan Collège des médecins du Québec pada tahun 1988 (kemudian dikenali sebagai professionnelle des médecins du Québec). Pada masa itu, amalan perundingan itu menjadi tuan rumah kepada pelatih dari sekolah lain. Permintaan adalah hebat, dalam konteks pendekatan yang berbeza tetapi saling melengkapi.

Kerajaan Quebec dan Pejabat des profession du Québec telah meluluskan rang undang-undang (# 25) yang membuat akupunktur jatuh di bawah kawalan profesinelle des médecins du Québec. Ini berlaku pada tahun 1980-an, selepas itu ahli akupunktur pada masa itu menjalani peperiksaan. Dalam tempoh yang sama, makmal Dolisos dan Boiron dipasang di Montreal. Ia membawa kepada perkembangan ubat homeopati yang belum pernah terjadi sebelumnya, diamalkan oleh para pengamal, bukan doktor perubatan. Pengamal ini mengikuti kursus di sekolah dan makmal yang pelbagai di Quebec dengan keghairahan. Pengasas dan pengarah Kolej adalah perintis dalam mempromosikan akupuntur seawal tahun 1979 dan homeopati seawal tahun 1984.

Pada tahun 1980-an, naturopathy wujud, tetapi lebih tidak menonjol; makmal Robert et Fils adalah yang pertama untuk menyediakan produk semula jadi yang berkualiti. Walau bagaimanapun, tidak sampai akhir tahun 1990-an bahawa minat sebenar untuk jenis amalan ini ditunjukkan.

Pada permulaannya, pada tahun 1988, Kolej itu menawarkan latihan pelbagai guna di bilik perundingannya, satu hujung minggu sebulan selama tiga tahun. Para guru sentiasa mengingati keinginan mereka untuk menyampaikan pengetahuan ilmiah yang berkualiti yang membolehkan komunikasi dan kerjasama yang benar dengan doktor perubatan. Ini adalah usaha yang sah kerana tiga dari empat guru terlibat atau ahli Collège des médecins du Québec.

Pendidikan Jarak Jauh

Idea pendidikan jarak jauh datang apabila guru mengenali masalah dalam mengekalkan program kualiti sementara hanya bertemu pelajar satu hujung minggu sebulan. Dengan masa mesyuarat, cuaca, sakit, dan percutian yang terhad, dengan mudah dapat mengganggu kemajuan pelajar. Pembelajaran jarak jauh akan menyelesaikan isu-isu ini. Buku teks dan bahan bertulis telah ditambah kepada semua kursus. Ini memuji bengkel praktikal di Kolej. Buku teks ini juga menyediakan perpustakaan rujukan untuk pelajar dan guru.

Dengan cepat, pembelajaran jarak jauh terbukti menawarkan banyak kelebihan. Pelajar boleh menguruskan masa mereka secara bebas, mengambil kesempatan daripada masa lapang, dan tanpa bimbang perjalanan. Bengkel menamatkan latihan.

Apabila pembelajaran jarak jauh ditunjukkan untuk berjaya, Kolej boleh menerima pelajar dari mana-mana negara berbahasa Perancis. Kolej itu berkembang dengan jayanya selama bertahun-tahun, termasuk cawangan pembukaan di Switzerland.

Pada tahun 1994, Kolej menyesuaikan kurikulum dengan piawaian pengajaran antarabangsa. Setiap kursus menjalani penyusunan semula, berdasarkan model 45 atau 90 jam. Kami juga menambah kursus dalam fisiologi anatomi, yang menjadi prasyarat untuk latihan.

Menjadi Kolej Dalam Talian

Pada tahun 1997, Kolej melancarkan laman web dan kursus dalam talian yang pertama. Kemajuan ini meningkatkan pengalaman pendidikan para pelajar kami. Komunikasi dengan tutor lebih cepat, lebih spontan dan lebih cair. Pada tahun 2000-2001, kursus diterjemahkan ke bahasa Inggeris, menarik ramai pelajar Anglophone dari lima benua.

Hari ini, Kolej ini mempunyai kedua-dua pelajar berbahasa Perancis dan Inggeris, diawasi oleh satu pasukan yang selalu tersedia untuk mereka.

Objektif asas Program kami

Program kami memenuhi tiga tujuan utama dalam ubat alternatif.

 • Mendidik: Ajarkan gaya hidup sihat dan kualiti hidup
 • Cegah: Belajar untuk mencegah melalui program gaya hidup sihat. Ini berdasarkan kepada kawalan berat badan, keseimbangan diet, membetulkan kekurangan nutrien, detoksifikasi, pemulihan, senaman, pengurusan tekanan, dll.
 • Penyembuhan: Penyelesaian terapeutik yang ditawarkan menggunakan kaedah penjagaan semula jadi.

Kemahiran Penting untuk Membangunkan

Pendidikan jarak jauh bertujuan untuk orang dewasa. Ia bertujuan membina kemahiran tertentu.

 • Autonomi: Keupayaan untuk terus meninjau pengetahuan baru dalam bidang sepanjang kerjaya pengamal.
 • Pemikiran kritikal: Analisis dalam bidang ubat alternatif.
 • Kreativiti: Menjadi terbuka untuk mempelajari kemahiran dan idea baru, dan memasukkannya ke dalam pelan rawatan.
 • Kesesuaian: Mengambil bahagian dalam transformasi masyarakat dan pembaharuan nilai-nilai sosial.
 • Komunikasi: Kemahiran mengajar yang baik.

Kelebihan Pendidikan Jarak Jauh

Pendidikan jarak jauh membolehkan anda belajar di mana anda mahu apabila anda mahu. Kami menyediakan bahan pengajaran dan tutor yang akan melancarkan cara anda untuk pengetahuan, tanpa mengambil kira jarak. Tutor akan membantu anda menguruskan masa anda dan memberi anda autonomi yang lebih besar. Pembelajaran jarak jauh sedang diterapkan oleh lebih banyak sekolah di seluruh dunia untuk ciri-ciri ini. Dengan formula ini, bilangan jam kursus dijamin. Tiada risiko pembatalan - untuk sebarang sebab.

 • Anda belajar dengan kadar anda sendiri dan kadang-kadang bekerja untuk anda.
 • Anda menentukan beban kerja mingguan anda.
 • Anda memilih subjek yang menarik minat anda. Pembelajaran jarak bermakna anda tidak perlu tergesa-gesa, anda boleh mengkaji ini secara mendalam. Anda mendapat manfaat daripada hubungan dan susulan peribadi dengan tutor yang mempunyai latihan perubatan dan naturopath.
Program diajar dalam:
English
Perancis

Sekolah ini juga menawarkan:

Bienvenue au site du CMDQ!