Riphah International University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

UNIVERSITI

Riphah International University , Islamabad adalah Universiti swasta, disewa oleh Kerajaan Persekutuan Pakistan pada tahun 2002. Universiti ini ditubuhkan dengan tujuan untuk menghasilkan profesional dengan nilai moral dan etika Islam. Ia ditaja oleh kepercayaan bukan untuk keuntungan; iaitu Amanah Kolej Perubatan Antarabangsa Islam (IIMCT) yang diwujudkan pada tahun 1995. Projek pertama IIMCT adalah Kolej Perubatan Antarabangsa Islam, Rawalpindi, yang ditubuhkan pada tahun 1996 oleh Pengasas Pemegang Tadbirnya; Maj Gen (Retd.) Muhammad Zulfiqar Ali Khan, TI (M), TBt (Lewat).

Pada masa ini, Universiti mempunyai 7 fakulti dan pelbagai jabatan akademik dan projek luar negara, iaitu, RAK College of Dental Sciences, UAE. Universiti ini juga mengusahakan penubuhan kampusnya di Mauritius.

Misi

Amanah Kolej Perubatan Antarabangsa Islam (IIMCT) ditubuhkan pada tahun 1995 oleh Pemegang Amanah Pemegang Majelis Umum (R) Muhammad Zulfiqar Ali Khan TI (M), TBt. IIMC-T adalah organisasi kebajikan yang bukan keuntungan, bukan politik, tidak berpengaruh yang berdaftar dengan Kerajaan Pakistan. Misi Kepercayaan adalah:

"Penubuhan Institusi Pendidikan Negeri-of-the-Art dengan tumpuan untuk Memupuk Nilai Etika Islam."

IIMC-T berhasrat membantu umat Islam dalam menyelesaikan masalah yang semakin merosot dengan standard akademik, dengan menubuhkan Institusi Seni Negeri di Pakistan, yang melibatkan para ulama dan saintis terkemuka. Selaras dengan pernyataan misi, penekanan yang kuat diberikan pada penanaman nilai etika Islam di kalangan pelajar untuk menghasilkan doktor, jurutera dan saintis sosial yang baik.

Kampus-kampus Konstituen:

Universiti ini mengikuti kampus di Islamabad, Rawalpindi, Lahore, Faisalabad dan Ras Al-Khaimah, UAE.

  • Kampus Utama, Sektor I-14, Islamabad.
  • Kampus Bandar Raya - I, G-7/4, 7th Avenue, Islamabad.
  • Kampus Bandar Raya - II, Kompleks Amanah Evacuee, Islamabad.
  • Kampus Al-Mizan, Rawalpindi.
  • WISH Only Only Campus, H-8/2, Islamabad.
  • Kampus Bandar Lahore, Perbandaran, Lahore.
  • Kampus Raiwind Road, Lahore.
  • Kampus Perindustrian Perindustrian Lahore.
  • Kampus Faisalabad, Jalan Satiana, Faisalabad.
  • RAK Kolej Sains Pergigian, Ras Al-Khaimah, UAE.

Riphah telah memulakan kerja di kampus barunya di Zon V, Islamabad bersama-sama dengan sebuah Teaching Hospital dengan enam ratus katil.

Tadbir urus

Yang Mulia Presiden Republik Islam Pakistan adalah Penaung Universiti. Maj. Gen (Retd.) Muhammad Zulfiqar Ali Khan (Late) adalah Canselor pengasas. Pada masa ini, Encik Hassan Muhammad Khan adalah Canselor Universiti dan Prof. Dr. Anis Ahmad, seorang ulama terkemuka dari reputasi antarabangsa dan pendidik yang terkenal, adalah Naib Canselor universiti penubuhan Universiti. Lembaga Gabenor dan Majlis Akademik adalah badan pembuat dasar tertinggi di Universiti. Naib Canselor adalah Ketua Pegawai Eksekutif dan Akademik Universiti.

Peringkat Universiti dan Pensijilan Kualiti

Riphah International University , Islamabad dimasukkan ke dalam kategori "W" Kategori oleh Suruhanjaya Pengajian Tinggi (HEC) Pakistan pada tahun 2005 dan tidak lama kemudian dimasukkan ke dalam lima universiti teratas dalam sektor swasta yang layak menerima geran penyelidikan dari Kerajaan Pakistan melalui HEC. Baru-baru ini, Riphah menduduki ranking kedua di kalangan semua universiti swasta kategori umum. Seterusnya, Sel Peningkatan Kualiti Universiti mendapat kedudukan pertama dalam sektor swasta "W" Kategori Universiti Negara mengikut kad skor yang dirumuskan oleh HEC. Riphah adalah University of the Country yang pertama yang telah disahkan di bawah ISO 9001: 2008 Standard yang diumumkan oleh Lloyd's Register yang berpangkalan di UK, yang merupakan salah satu daripada lima organisasi risiko pengurusan risiko dan keselamatan bebas global yang teratas.

Lokasi

Lahore

Alamat
Lahore, Punjab, Pakistan