Baca keterangan rasmi

UNIVERSITI

Riphah International University , Islamabad adalah Universiti swasta, disewa oleh Kerajaan Persekutuan Pakistan pada tahun 2002. Universiti ini ditubuhkan dengan tujuan untuk menghasilkan profesional dengan nilai moral dan etika Islam. Ia ditaja oleh kepercayaan bukan untuk keuntungan; iaitu Amanah Kolej Perubatan Antarabangsa Islam (IIMCT) yang diwujudkan pada tahun 1995. Projek pertama IIMCT adalah Kolej Perubatan Antarabangsa Islam, Rawalpindi, yang ditubuhkan pada tahun 1996 oleh Pengasas Pemegang Tadbirnya; Maj Gen (Retd.) Muhammad Zulfiqar Ali Khan, TI (M), TBt (Lewat).

Pada masa ini, Universiti mempunyai 7 fakulti dan pelbagai jabatan akademik dan projek luar negara, iaitu, RAK College of Dental Sciences, UAE. Universiti ini juga mengusahakan penubuhan kampusnya di Mauritius.

Misi

Amanah Kolej Perubatan Antarabangsa Islam (IIMCT) ditubuhkan pada tahun 1995 oleh Pemegang Amanah Pemegang Majelis Umum (R) Muhammad Zulfiqar Ali Khan TI (M), TBt. IIMC-T adalah organisasi kebajikan yang bukan keuntungan, bukan politik, tidak berpengaruh yang berdaftar dengan Kerajaan Pakistan. Misi Kepercayaan adalah:

"Penubuhan Institusi Pendidikan Negeri-of-the-Art dengan tumpuan untuk Memupuk Nilai Etika Islam."

IIMC-T berhasrat membantu umat Islam dalam menyelesaikan masalah yang semakin merosot dengan standard akademik, dengan menubuhkan Institusi Seni Negeri di Pakistan, yang melibatkan para ulama dan saintis terkemuka. Selaras dengan pernyataan misi, penekanan yang kuat diberikan pada penanaman nilai etika Islam di kalangan pelajar untuk menghasilkan doktor, jurutera dan saintis sosial yang baik.

Kampus-kampus Konstituen:

Universiti ini mengikuti kampus di Islamabad, Rawalpindi, Lahore, Faisalabad dan Ras Al-Khaimah, UAE.

 • Kampus Utama, Sektor I-14, Islamabad.
 • Kampus Bandar Raya - I, G-7/4, 7th Avenue, Islamabad.
 • Kampus Bandar Raya - II, Kompleks Amanah Evacuee, Islamabad.
 • Kampus Al-Mizan, Rawalpindi.
 • WISH Only Only Campus, H-8/2, Islamabad.
 • Kampus Bandar Lahore, Perbandaran, Lahore.
 • Kampus Raiwind Road, Lahore.
 • Kampus Perindustrian Perindustrian Lahore.
 • Kampus Faisalabad, Jalan Satiana, Faisalabad.
 • RAK Kolej Sains Pergigian, Ras Al-Khaimah, UAE.

Riphah telah memulakan kerja di kampus barunya di Zon V, Islamabad bersama-sama dengan sebuah Teaching Hospital dengan enam ratus katil.

Tadbir urus

Yang Mulia Presiden Republik Islam Pakistan adalah Penaung Universiti. Maj. Gen (Retd.) Muhammad Zulfiqar Ali Khan (Late) adalah Canselor pengasas. Pada masa ini, Encik Hassan Muhammad Khan adalah Canselor Universiti dan Prof. Dr. Anis Ahmad, seorang ulama terkemuka dari reputasi antarabangsa dan pendidik yang terkenal, adalah Naib Canselor universiti penubuhan Universiti. Lembaga Gabenor dan Majlis Akademik adalah badan pembuat dasar tertinggi di Universiti. Naib Canselor adalah Ketua Pegawai Eksekutif dan Akademik Universiti.

Peringkat Universiti dan Pensijilan Kualiti

Riphah International University , Islamabad dimasukkan ke dalam kategori "W" Kategori oleh Suruhanjaya Pengajian Tinggi (HEC) Pakistan pada tahun 2005 dan tidak lama kemudian dimasukkan ke dalam lima universiti teratas dalam sektor swasta yang layak menerima geran penyelidikan dari Kerajaan Pakistan melalui HEC. Baru-baru ini, Riphah menduduki ranking kedua di kalangan semua universiti swasta kategori umum. Seterusnya, Sel Peningkatan Kualiti Universiti mendapat kedudukan pertama dalam sektor swasta "W" Kategori Universiti Negara mengikut kad skor yang dirumuskan oleh HEC. Riphah adalah University of the Country yang pertama yang telah disahkan di bawah ISO 9001: 2008 Standard yang diumumkan oleh Lloyd's Register yang berpangkalan di UK, yang merupakan salah satu daripada lima organisasi risiko pengurusan risiko dan keselamatan bebas global yang teratas.

Program diajar dalam:
 • English

Sekolah ini juga menawarkan:

Tahun Penubuhan

Riphah International University

Kelayakan yang dirancang dengan rakan universiti kami untuk menyediakan anda untuk kemasukan tahun pertama ke kursus ijazah sarjana muda. Belajar di kelas kecil dengan NC ... [+]

Tahun Asas Antarabangsa - IFYAkses dijamin kepada beribu-ribu darjah universiti

Kelayakan yang dirancang dengan rakan universiti kami untuk menyediakan anda untuk kemasukan tahun pertama ke kursus ijazah sarjana muda. Belajar di kelas kecil dengan NCUK di negara asal anda sebelum anda memulakan ijazah anda akan memberikan keyakinan yang anda perlukan sebelum memulakan kursus ijazah anda.

Laluan Tahun Asas AntarabangsaKualiti adalah di tengah-tengah semua yang kami lakukan supaya kelayakan kami memenuhi piawaian akademik tertinggi yang ditetapkan oleh rakan universiti kami. Serta pengetahuan akademik, NCUK IFY akan memberikan anda kemahiran berbahasa Inggeris, pengajaran dan kebudayaan yang merupakan bahagian penting dalam kursus ijazah anda. Gabungan unik ini akan membantu anda masuk ke Universiti pilihan anda dan meneruskan kerjaya masa depan anda.Laluan Pelancaran Tahun Asas AntarabangsaProgram Kejuruteraan Fakta KursusTahap Pengajian: SarjanaPathway : (1 3) atau (2 2)Panjang Program: 9 BulanJam Kredit: 30Pengambilan: SeptemberMasa tamat Kelas: Pagi hari MingguYuran Program: £ 4270 inc taxKemasukan Kepada Tahun Asas Antarabangsa... [-]
Pakistan Lahore
Apr. 2020
English
Sepenuh masa
9 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Undergraduate Pathway

Riphah International University

International Year One (IYOne) adalah kelayakan kredit yang membolehkan anda memasuki tahun kedua ijazah sarjana muda di sebuah universiti NCUK. Anda boleh mengkaji Tahun ... [+]

Antarabangsa Tahun SatuAkses kepada Tahun Kedua Ijazah UniversitiInternational Year One (IYOne) adalah kelayakan kredit yang membolehkan anda memasuki tahun kedua ijazah sarjana muda di sebuah universiti NCUK. Anda boleh mengkaji Tahun Pertama UK sebenar di Pusat Islamabad selepas BSc, Cambridge, IB, AP atau kelayakan yang setara dengan Penempatan Jaminan di mana-mana universiti rakan universiti NCUK.Kami menawarkan pilihan berikut yang membawa kepada beratus-ratus derajat tahun kedua di pelbagai universiti terkemuka;Antarabangsa Tahun SatuProgram Kejuruteraan IYOne FAKTA KURSUSKajian UK: Aras 5Mod Pengajian: Pengajian Kampus Sepenuh MasaPanjang Kursus: 9 BulanModul: 5 dalam setiap SemesterYuran Program: £ 4270 *MELANCARKAN TAHUN ANTARABANGSA ANTARABANGSA... [-]
Pakistan Lahore
Apr. 2020
English
Sepenuh masa
9 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu