Ecole des Ingénieurs de la Ville de Paris

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

EIVP, sekolah cemerlang

EIVP adalah sebahagian daripada Conférence des Grandes Ecoles, rangkaian yang mewakili sekolah perniagaan dan kejuruteraan yang melatih pelajar mereka ke arah kecemerlangan. Melalui kurikulum yang dibentuk secara bebas, mereka bertujuan memberikan pendidikan dalam kerjasama erat dengan komuniti perniagaan dan terbuka di tingkat internasional. Sekolah-sekolah kejuruteraan memberikan diploma yang diiktiraf oleh negara yang diakreditasi oleh Commission des Titres d'Ingénieur - sebuah badan bebas yang menilai institusi pendidikan tinggi dalam bidang kejuruteraan. Selepas dua tahun kelas persediaan, pelajar dapat memasuki EIVP setelah lulus peperiksaan kompetitif.

workplace, team, business meeting

Pendidikan

Terletak di tengah-tengah kota Paris sejak 1959, EIVP adalah satu-satunya institusi di Perancis yang memberikan diploma kejuruteraan dalam bidang Kejuruteraan Bandar yang dicari - gelar yang disewa oleh CTI (Commission des Titres d'Ingénieurs).

Melalui kurikulum yang menangani pelbagai bidang teknikal, EIVP menawarkan pendidikan yang luas dalam bidang kepakarannya.

Latihan Permulaan

Beberapa diploma boleh diperoleh di EIVP melalui program latihan awal:

 • Ijazah Sarjana dalam Kejuruteraan Bandar
 • Jurutera / Arkitek diploma berganda
 • Diploma seni bina melalui EPSAA
 • Ijazah Sarjana Muda Profesional ACPAE

Pelajar boleh memilih untuk mengkhususkan diri semasa pengajian mereka:

 • Dengan tempoh pertukaran di sekolah rakan kongsi
 • Melalui darjah dua (dengan sekolah rakan kongsi di Perancis atau luar negara)

Pendidikan berterusan

Profesional yang ingin memperoleh kelayakan tambahan atau diploma baru dapat mengikuti kelas juga.

 • Ijazah Sarjana Muda Profesional ACPAE
 • Diploma DAUCEQ
 • Ijazah Sarjana Khusus:
  • Sistem Bandar Bersepadu
  • URBANTIK
  • URBEAUSEP
 • VAE (Pengesahan Pengalaman Sebelumnya)

Sekolah yang mempunyai pengalaman antarabangsa

EIVP sentiasa menekankan pentingnya memiliki pengalaman antarabangsa dan telah mengembangkan strategi antarabangsa yang konsisten. Antara program lain, EIVP terlibat dalam Erasmus + dan BRAFITEC, serta menjadi anggota rangkaian n + i. Beberapa persatuan pelajar di EIVP juga menjalankan misi ke luar negara.

Kerjasama dengan institusi asing memberi peluang kepada pelajar untuk menghabiskan satu semester di luar negara di universiti dan negara pilihan mereka atau bahkan memperoleh ijazah berganda. Ramai pelajar juga memilih untuk menjalankan magang di luar negara.

Forum tahunan pada bulan Oktober dan acara perniagaan antarabangsa tahunan pada bulan Disember membolehkan syarikat-syarikat mengambil bahagian sepenuhnya dalam strategi antarabangsa EIVP, dan membolehkan mereka menjalin jaringan dan mencari bakat masa depan untuk disewa, sementara seminar antarabangsa menawarkan kepada pelajar antarabangsa EIVP wawasan global dalam trend kejuruteraan bandar semasa.

Penyelidikan

Berusaha melatih jurutera yang akan mencipta semula bandar, EIVP bekerjasama dengan organisasi lain untuk menjalankan penyelidikan terpakai mengenai aspek teknikal dan persekitaran perancangan dan penyelenggaraan bandar. Ini mungkin projek antarabangsa atau bekerjasama dengan kerajaan Perancis, dengan syarikat bandar dan perkhidmatan, universiti atau kerajaan tempatan.

EIVP menjadi tuan rumah pasukan penyelidikan yang terdiri daripada pensyarah, penyelidik, pelajar PhD dan jurutera penyelidikan yang topik penyelidikannya merangkumi 3 bidang utama:

 • Daya tahan bandar
 • Tenaga bandar dan iklim bandar
 • Pembangunan bandar dan ruang awam

Pelajar yang berminat dalam inovasi dan penyelidikan boleh mengambil bahagian semasa magang tahun ke-2 atau ke-3, atau mereka boleh menjalankan PhD yang ditaja oleh syarikat. Ijazah Sarjana dalam penyelidikan disediakan untuk pelajar tahun 3 dengan kerjasama Marne-la-Vallée.

EIVP adalah ahli COMUE Université Paris Est and ADVANCITY, dan rakan kongsi Ecole Ponts Paris Tech.

people, girls, women

Kerjaya

Perhubungan Korporat

Melalui banyak acara, sepanjang tahun, seperti Summer University atau Business Forum, syarikat yang terlibat dalam kejuruteraan bandar dijemput untuk mengambil bahagian dalam kehidupan EIVP dan para pelajarnya.

Lawatan sambil belajar dan lawatan selama pengajian membolehkan pelajar bertemu dengan profesional, dan juga semasa kuliah di sekolah. Jurutera masa depan memperoleh pengalaman profesional melalui magang dari tahun pertama mereka, di Perancis atau di luar negara.

Terima kasih kepada rangkaian alumni, pelajar mempunyai hubungan langsung dengan jurutera siswazah dan mendapatkan nasihat daripada profesional.

Selepas tamat pengajian

Seorang jurutera bandar berurusan dengan semua domain yang berkaitan dengan konsepsi, pembinaan dan pengurusan bandar, dengan perhatian berterusan terhadap pembangunan lestari.

Salah satu kekhususan jurutera EIVP adalah kemampuannya untuk memahami projek di peringkat global, sementara masih dapat menerapkan kemampuannya sebagai jurutera.

Sebilangan besar graduan memutuskan untuk bekerja di luar negara untuk syarikat tempatan atau Perancis yang ditubuhkan di negara asing. Pengetahuan mereka yang diperoleh di EIVP membolehkan mereka berjaya melaksanakan projek kejuruteraan di seluruh dunia.

3 sektor utama mengupah jurutera dengan ijazah dari EIVP:

 • Syarikat pembinaan
 • Firma perunding kejuruteraan dan perancangan bandar
 • Kerajaan tempatan dan pertubuhan yang berkaitan

Lokasi

Île-de-France

Alamat
Rue Rebeval,80
75019 Île-de-France, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami