Université de Lorraine

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Selamat datang ke Université de Lorraine !

Rantau Lorraine telah menjadi duchy bebas di Timur Laut Perancis apabila ia mewujudkan universitinya pada tahun 1572. Sepanjang Sejarah, rantau ini dibahagikan beberapa kali ke dalam bahagian "Perancis" dan bahagian "Jerman", sebelum disatukan dan pasti termasuk dalam Perancis pada permulaan abad ke-20. Kerana sejarah yang kompleks dan kaya ini, dua bandar besar berkembang: Metz di Utara dan Nancy di Selatan.

Di Nancy, tiga universiti ditubuhkan pada abad ke-20, antaranya Institut Politeknik Nasional yang menggabungkan beberapa sekolah kejuruteraan. Di Metz, universiti pertama muncul pada tahun 1970.

Pada 1 Januari 2012, selepas beberapa tahun penyediaan, empat universiti ini bergabung menjadi satu, membentuk Université de Lorraine . Universiti ini mempunyai lebih daripada 50 000 pelajar, dekat dengan 6 800 ahli kakitangan, di antaranya 3 700 guru dan pencari, dan banyak bangunan dan kampus yang diedarkan di seluruh rantau.

1 jam 30 minit dari Paris oleh TGV dan di tengah Greater Wilayah (Belgium, Luxemburg, Jerman), rantau Lorraine menyediakan suasana yang menyenangkan bersama-sama dengan kehidupan budaya yang kaya.

Pada tahun 2013 menurut akhbar Perancis, Le Figaro-étudiant, Nancy dinilai oleh pelajar untuk menjadi bandar terbaik untuk belajar!

Université de Lorraine adalah universiti awam Perancis

Ia menawarkan kepada hampir 52,000 pelajar pelbagai kajian, dalam semua bidang, dan sesuai dengan model Bologna (sarjana / tuan / doktor).

Ia juga mencadangkan diploma Perancis khusus seperti DUT dalam pelbagai bidang (2 tahun diploma kejuruan yang sering diikuti oleh tahun tambahan untuk mendapatkan ijazah sarjana muda kejuruan) atau diplôme d'ingénieur, ijazah sarjana dalam bidang kejuruteraan dan perindustrian pengurusan.

Kajian-kajian ini berkaitan dengan penyelidikan peringkat tinggi dalam bidang-bidang yang berbeza dan mendapat manfaat dari kemahiran khusus tinggi dan kemudahan dan infrastruktur berteknologi tinggi, apabila perlu. Sila berasa bebas untuk meneroka lebih terperinci organisasi dan kerja Sistem Pendidikan Perancis.

Pelajar antarabangsa mempunyai peluang untuk menghabiskan satu atau lebih semester di Université de Lorraine melalui beberapa program pertukaran. Mereka juga dijemput untuk memohon salah satu daripada kurikulum antarabangsa kami, di mana semua atau sebahagian kursus diajar dalam bahasa Inggeris. Dan tentu saja, adalah idea yang sangat baik untuk menggunakan peluang tinggal bersama kami untuk belajar bahasa Perancis; untuk itu, kami mempunyai tawaran penuh latihan bahasa dalam bahasa Perancis.

114641_pexels-photo-1462630.jpegAnastasiya Gepp / Peksel

Dialog Ilmu

Université de Lorraine menggalakkan inovasi menerusi dialog pengetahuan , mengambil kesempatan daripada pelbagai dan kekuatan bidang saintifiknya, dan bertujuan untuk mempromosikan pemindahan pengetahuan untuk mengairi inovasi dan pertumbuhan ekonomi serta kemajuan sains asas.

Sebagai universiti di seluruh rantau, Université de Lorraine adalah pelakon utama pembangunan ekonomi dan sosial, membina hubungan antara budaya dan hubungan antara, menyelaraskan dasar penyelidikan serantau, dan memberi akses kepada pendidikan tinggi kepada seberapa ramai penduduk yang mungkin.

Université de Lorraine menawarkan kurikulum dalam semua bidang pengetahuan: sains, kesihatan, teknologi, sains kejuruteraan, sains sosial dan sosial, undang-undang, ekonomi, pengurusan, seni, kesusasteraan, dan bahasa. Tumpuan khusus diberikan kepada silang antara bidang dan kemahiran, untuk membantu pelajar mengembangkan Pathway mereka sendiri.

Université de Lorraine mencadangkan spektrum aktiviti antarabangsa yang besar

 • Pertukaran pelajar yang sedang dalam perjalanan dan keluar (kira-kira 1.500 pelajar menghabiskan sekurang-kurangnya satu semester di luar negara semasa pengajian mereka, 15% daripada pelajar kita memulakan pengajian mereka di salah satu dari kira-kira 100 negara asing).
 • Diploma yang dikongsi dengan universiti lain: sekitar 60 diploma bersama, termasuk 7 program induk Erasmus Mundus.
 • Kerjasama penyelidikan:
  • Banyak PhD bersama: 11% daripada PhD kami dikongsi dengan universiti asing;
  • Kumpulan atau makmal bersama universiti asing;
  • Hampir 30% daripada penerbitan kami ditandatangani bersama para saintis dari negara lain.
 • Mobiliti pelajar, Ph.D. pelajar dan post dokument, ahli fakulti dan kakitangan pentadbiran, untuk menyatukan integrasi antarabangsa kami. Universiti ini mempunyai dasar yang aktif untuk menggalakkan pergerakan keluar, dan memudahkan dan memudahkan pengambilan orang yang masuk.

Di luar keterbukaan umum ini, strategi antarabangsa kami dibina pada 3 tahap yang beransur-ansur

 • Mempunyai sempadan dengan 3 negara lain, adalah wajar bahawa Lorraine terlibat dalam pembentukan hubungan rentas sempadan di Wilayah Greater (Lorraine, Jerman, dan Jerman yang berbahasa Jerman, Lorraine, Jerman Länder dari Rheinland-Pfalz dan Saarland ). Université de Lorraine adalah pemain utama dalam pembinaan ini, melalui banyak kerjasama dua hala dengan universiti-universiti di rantau ini, tetapi juga melalui peranan aktifnya dalam membangunkan University of the Greater Region , di mana ia dikaitkan dengan Universiti Saarland, Trier, Kaiserslautern , Luxembourg, dan Liège.
 • Université de Lorraine berhasrat untuk membina hubungan dengan rangkaian universiti-universiti Eropah yang berkongsi orientasi utamanya: interdisciplinarity dan dialog bidang pengetahuan , di dalam universiti yang meliputi spektrum saintifik yang luas, tetapi dengan orientasi penstrukturan di sekitar kejuruteraan, diambil secara luas.
 • Manakala kita mempunyai banyak perkongsian antarabangsa di seluruh dunia , sesetengah laman web mempunyai potensi untuk memfokuskan beberapa kerjasama, dalam penyelidikan dan pengajaran, dalam pelbagai bidang. Université de Lorraine ingin menegaskan perkongsiannya dengan laman-laman ini , dengan menstrukturkan kerjasamanya dalam entiti yang diiktiraf dan disokong kuat. Ini adalah yang pertama dan paling penting untuk kerjasama Perancis-Jerman, yang Université de Lorraine telah menubuhkan Pusat Perancis-Jerman khusus untuk Lorraine , (CFALOR). Perkongsian ini juga telah ditubuhkan di Maghribi , di Kazakhstan , dan di China (terutamanya di Wuhan), dan matlamatnya adalah untuk memberi tumpuan kepada sekitar 10 tapak atau wilayah di dunia.

Lokasi

Nancy

Alamat
Cours Léopold,34
54000 Nancy, Grand Est, Perancis

Metz

Alamat
Metz, Grand Est, Perancis

Marseille

Alamat
Jardin du Pharo, 58 Boulevard Charles Livon, 13007 Marseille, France
13007 Marseille, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Perancis

Prague 6

Alamat
Zikova,1903/4
166 36 Prague 6, Hlavní město Praha, Republik Czech

Saclay

Alamat
Centre CEA Saclay D36, Institut national des sciences et techniques nucléaires, 91190 Saclay, France
91190 Saclay, Île-de-France, Perancis

Leganés

Alamat
Avenida de la Universidad,30
28911 Leganés, Komuniti Madrid, Sepanyol

Stuttgart

Alamat
Pfaffenwaldring,61
70569 Stuttgart, Baden-Württemberg, Jerman

Ghent

Alamat
Faculty of Sciences: Krijgslaan 281 - S2, 9000 Ghent, Belgium
9000 Ghent, Flanders, Belgium