First Media Design School

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

37995_DSC_0338.jpg

Gambaran keseluruhan

FMDS berusaha untuk mengubah fikiran dan reka bentuk nasib. Perancangan dan pembangunan kerjaya komprehensif untuk pelajar berlaku sepanjang perjalanan pembelajaran mereka untuk menyesuaikan matlamat individu. Akhirnya, sekolah itu bertujuan untuk memupuk generasi usahawan reka bentuk yang berturut-turut untuk menjadi tuan kepada nasib mereka sendiri.

Mengenai FMDS

First Media Design School (FMDS) adalah sebuah institusi reka bentuk butik khusus, menawarkan reka bentuk, pengurusan reka bentuk dan program keusahawanan reka bentuk. Ia merupakan cabang pendidikan Kumpulan Media Pertama, salah satu daripada kumpulan yang paling dianugerahkan Singapura dalam industri reka bentuk.

FMDS telah mewujudkan perkongsian global dengan universiti-universiti di Amerika Syarikat, UK dan Australia, menyediakan pelajar dengan pelbagai pengajian tinggi Pathways .

Di luar Singapura, FMDS sedang menanam bakat di tiga negara ASEAN yang lain:

  • Raffles College di Indonesia
  • ARVA School of Fashion di Indonesia
  • Akademi Kerjaya Asia (CAA) di Filipina
  • Kolej Antarabangsa Kent di Vietnam

37997_FMD_For_Website-5220-2.jpg

Mengenai Kumpulan Media Pertama (FM)

Dengan lebih daripada 25 tahun dalam industri ini, Kumpulan FM telah mengukuhkan reputasinya di Singapura dan di rantau ini sebagai entiti reka bentuk utama pilihan. Pengalaman reka bentuknya terdiri daripada korporat

37996_FMDS_0358.jpg

Anugerah Perniagaan Paling Dihargai Singapura untuk PKS

Di bawah kepimpinan kreatif dan perniagaan Mark Phooi, Kumpulan FM memenangi Anugerah Permulaan Enterprise 50 pada tahun 2005. Mark juga merupakan penerima Anugerah Usahawan Terbaik Tahun 2006 yang dianjurkan oleh Rotary Club dan Persatuan Kecil

Kumpulan FM berperanan dalam mewujudkan beberapa projek identiti kebangsaan visual. Projek-projek yang lalu termasuk yang direka untuk Imigresen

37998_FMDS_0362.jpg

Visi, Misi FMDS

Visi

FMDS berusaha untuk merealisasikan visi 10: 100, yang mana ia bertujuan untuk memupuk 100 'Designers'.

Misi

FMDS berusaha untuk memupuk generasi baru 'otak keseluruhan', perancang industri yang sedia ada yang mempunyai kebolehan kreatif dan kognitif komersil, melalui sistem pengajaran holistiknya yang terdiri daripada pemikiran reka bentuk dan pengurusan reka bentuk.

Sistem Nilai

Kepercayaan, Hormat, Integriti

37994_value-system.pngKepercayaan

adalah punca kejayaan. FMDS menggalakkan dialog terbuka dengan pekerjanya, pihak berkepentingan, lembaga pengarah, pemegang saham dan rakan kongsi. Dengan satu pasukan individu yang berfikiran yang bekerja dalam organisasi yang progresif, kepercayaan menjadi elemen ikatan penting di kalangan kakitangan FMDS.

Menghormati

menjana kesetiaan dan komitmen di kalangan kakitangan. FMDS mempunyai struktur hierarki yang rata. Struktur ini dibina atas penghormatan bersama di semua peringkat pekerja melalui komunikasi langsung dan terbuka.

Integriti

Kejujuran menerusi ketelusan dan ketekunan operasi adalah semua bahagian dan kebaikan pengurusan sekolah. Reputasi FMDS sangat berakar umbi dalam ciri-ciri ini, yang pada asasnya diperlukan untuk membina institut pendidikan yang bereputasi.

Profesionalisme

FMDS sentiasa berusaha menarik kakitangan yang melambangkan sifat-sifat ini: Profesionalisme, Kelaparan dan Disiplin.

37999_FMDS_0360.jpg

Lokasi